Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ολοήμερο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Καρυδιάς Τη Κυριακή 17 Απριλίου έγινε στο Σχολείο μας η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια της Τριανταφυλλιάς Κωνσταντινίδο

Ολοήμερο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Καρυδιάς
Τη Κυριακή 17 Απριλίου έγινε στο Σχολείο μας η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια της Τριανταφυλλιάς Κωνσταντινίδου.

Ξεκινά την παρουσίαση μαθήτρια της Ε΄ τάξης






Συνεχίζουν οι μαθητές της Α΄ τάξης με μεγάλο ενδιαφέρον!
Οι γονείς ενθαρρύνουν την προσπάθεια των παιδιών!
 


Μαθήτρια που φοίτησε στο Σχολείο μας έπαιξε φλάουτο και μας ταξίδεψε
με τις νότες της…!
                                                                       

 Η μαθήτριας της Β΄ και της Στ΄ τάξης   διαβάζουν αποσπάσματα του βιβλίου…
 

Σε αυτή την όμορφη συνάντηση…
Διαβάσαμε…Συζητήσαμε…Προβληματιστήκαμε...Κάναμε υποθέσεις…


 


Μα πιο μεγάλη  η χαρά και η συγκίνηση με  τα παιδιά δίπλα μου… οι στιγμές μοναδικές!

Η Δασκάλα Καρτάλη Ελένη

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Ολοήμερο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Καρυδιάς

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Ολοήμερο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Καρυδιάς

Η αφίσα που ετοίμασαν τα παιδιά



Το βιβλίο γιορτάζει στο Σχολείο μας με Έκθεση Βιβλίου που διοργανώσαμε!
Λειτουργεί από τη Δευτέρα 11Απριλίου μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου
Ώρες λειτουργίας:
16:00-18:00
   






 Τα βιβλία στόλισαν το μικρό μας Σχολείο!
Το δέντρο με τα σημαντικότερα βιβλία
Του  Hans Christian Andersen


 

Η Έκθεση Βιβλίου θα κλείσει την Κυριακή με τη παρουσίαση του βιβλίου της Τριανταφυλλιάς Κωνσταντινίδου  με τίτλο: Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια, από  μαθητές σε γονείς και κατοίκους του χωριού.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Δημοτικό Σχολείο Άρνισσας Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Την Παρασκευή 1/4/2016 στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, έγιναν στο Σχολείο μας και στην αίθουσα εκδηλώσεων τις  δύο τελευταίες ώρες, παρουσιάσεις από όλες τις τάξεις .
Συγκεκριμένα ο δντής του σχολείου παρουσίασε σε όλα τα παιδιά την ιστορία της γραφής , της τυπογραφίας και του βιβλίου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και σχολιάστηκε το μέλλον του τυπωμένου βιβλίου, που απειλείται από το ηλεκτρονικό.
Κατόπιν πήρε τη σκυτάλη η Α΄τάξη που με βάση το αλφάβητο σχολίασε τι μας προσφέρει ένα βιβλίο και παρουσίασε εικαστικές συνθέσεις.
Η Β΄τάξη έκανε τρεις παρουσιάσεις βιβλίων και ένα δρώμενο με δημοσιογράφο που ζητούσε απόψεις από τους μαθητές για το βιβλίο
Η Γ΄τάξη παρουσίασε δύο σημαντικούς συγγραφείς και το έργο τους, τον Ιούλιο Βερν και την Πηνελόπη Δέλτα
Η Δ΄τάξη έκανε δραματοποίηση του μελοποιημένου ποιήματος του Σεφέρη «ο μενεξές»
Η Ε΄τάξη δραματοποίηση ενός κειμένου που δημιούργησαν τα παιδιά, με φινάλε που επιλέξανε οι μαθητές του σχολείου
Η ΣΤ΄τάξη παρουσίασε ένα σκετς με στρογγυλή τράπεζα δημοσιογράφων και συγγραφέων που σχολίασαν τα βιβλία και τη χρησιμότητά τους. Επίσης διαφήμιση για το βιβλίο που γράψανε οι μαθητές και στο τέλος τραγούδησαν ένα τραγούδι για το βιβλίο,όπου γράψανε οι ίδιοι τους στίχους ,το μελοποίησε ο δντής και το παρουσίασαν μαζί σαν φινάλε.
Ακολούθως δόθηκαν έπαινοι στους μαθητές των Γ΄- Δ΄- ΣΤ΄τάξεων που δανείστηκαν και διάβασαν τα περισσότερα βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σχολείου.
Γενικά ήταν μια ζεστή εκδήλωση, που οι μαθητές τη χάρηκαν και παράλληλα επισημάνθηκε επιτυχώς η σημασία της ενασχόλησης και της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων.





















Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
Ένας συγγραφέας στο σχολείο μας
Πριν από έναν μήνα μας επισκέφθηκε ο κύριος Θοδωρής Παπαϊωάννου, που είναι δάσκαλος, μουσικός και συγγραφέας. Τον ξεναγήσαμε στο σχολείο μας και του άρεσε. Μετά πήγαμε στην μεγάλη αίθουσα και μας περιέγραψε πώς γράφει τα βιβλία του. Τα βιβλία που έχει γράψει είναι πολύ ωραία! Μερικά είναι « Απέναντι»,  «Ανάποδα» και «Τα αστέρια της Ευρώπης». Επίσης μας έπαιξε λίγα τραγούδια με την κιθάρα του από τα βιβλία του που έχει γράψει και μας έβαλε να παίξουμε ένα παιχνίδι. Στο τέλος, όταν έφυγε, του είπαμε να ξανάρθει και να μας πει και άλλα για τα βιβλία που γράφει και για τα απίθανα τραγούδια του.                   Από την  Δ΄τάξη
                                   
                                       
ΧΑΪΚΟΥ
Το χαϊκού είναι μια μορφή ιαπωνικού ποιήματος. Ένα χαϊκού έχει 17 συλλαβές και χωρίζεται σε τρεις στίχους. Περιγράφει για στιγμή του χρόνου. Δημιουργεί με λέξεις μια εικόνα. Συχνά αυτή η εικόνα αποκαλύπτει και πώς νιώθει ο δημιουργός του χαϊκού. Χαϊκού έχουν γράψει ποιητές και ποιήτριες από όλο τον κόσμο. Ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής που έγραψε χαϊκού είναι ο Γιώργος Σεφέρης. Γράψαμε κι εμείς στην τάξη ποιήματα χαϊκού και ζωγραφίσαμε.  
        Από την Γ΄ τάξη
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ο Αόρατος Πολ
Στην αρχή της ιστορίας εμφανίζεται ο Αλ που έμενε σε ένα χωριό της Αλβανίας. Ήταν άριστος μαθητής και είχε έναν πολύ καλό φίλο που τον αγαπούσε πολύ.
Όλα άλλαξαν μετά από λίγους μήνες, όταν ο μπαμπάς του χρειάστηκε να φύγει στην Ελλάδα για να δουλέψει. Έτσι, μετά από λίγο καιρό, πήγε και ο Αλ με τη μαμά του. Το χωριό που πήγαν να ζήσουν λεγόταν Καλή και ήταν κοντά στην Έδεσσα, όμως έκατσαν λίγο αφού μετακόμισαν στη Λάρισα.
Στο σχολείο που πήγε ήταν πολύ στεναχωρημένος και μόνος αφού δεν τον έπαιζαν, τον κορόιδευαν  και τον έλεγαν κλέφτη οι συμμαθητές του. Έτσι, ντρεπόταν να μιλήσει και να διαβάσει, μέχρι που ήρθε ο Πολ. Με τη βοήθειά του άρχισε να εκφράζεται και να συμμετέχει στο σχολείο, μέχρι που, σιγά σιγά , έκανε και φίλους. Στα γενέθλιά του, πήγαν όλοι οι συμμαθητές του εκτός από τον Πολ που από εκείνη την ημέρα εξαφανίστηκε και δεν ξαναπήγε σχολείο.
Ο Πολ τελικά, δεν υπήρχε, ήταν μόνο στη φαντασία του, ζούσε μέσα στο μυαλό του και δεν τον χρειαζόταν πια. Τελικά, όποιος έχει έστω και έναν καλό φίλο δεν μπορεί να είναι δυστυχισμένος. Ο Αλ έζησε ευτυχισμένος τα υπόλοιπα χρόνια στην Ελλάδα, οι συμμαθητές του, του ζήτησαν συγγνώμη για την άσχημη συμπεριφορά τους αφού κατάλαβαν ότι , από όποια χώρα κι αν κατάγεσαι δεν έχει καμιά σημασία.                      
                                                                                                     Από την Β’  τάξη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Το ψέμα» της Ζωρζ Σαρρή
«Ένας μπαμπάς για μένα» της  Λίτσας Ψαραύτη
«Σώος κι αβλαβής από…την οικογένεια» της Μαίρης Μεταξά-Παξινού
«Μια ιστορία για δυο» της Ειρήνης Μάρρα
«Πατέρας και γιος» του Παντελή Καλιότσου                                       Από την  Στ΄ τάξη

«Η Μιμή η Νευρική» (επιστρέφει στο σχολείο) ,   της Μέγκαν Μακντόναλντ
«Σχολή για Νεράιδες», της Titania Woods
«Τερέζα η νεράιδα της τετάρτης», της Ντέιζι Μέντουυς
«Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου»,  της Ισμήνη Χ. Μπάρακλη
«Τα μαγικά μαξιλάρια», του Ευγένιου Τριβιζά
«Μαύρη Καλονή», της Anna Sewell                                             Από την Ε’ τάξη  
Όλα τα παραπάνω, είναι άρθρα των μαθητών του σχολείου που δημοσιεύτηκαν στη σχολική τους εφημερίδα ‘’ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΑΡΕΑΚΙ’’ και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σχολείου , στη διεύθυνση: http://dim-prof-ilia.pel.sch.gr/

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Δ.Σ ΝΗΣΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία.Οι μαθητές του Δ.Σ ΝΗΣΙΟΥ διάβασαν τα αγαπημένα τους βιβλία και συμπλήρωσαν
το φύλλο εργασιών.

    


ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ