Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Mαγικές διαδρομές στην τέχνη - Ελισάβετ Τάρη


Οδυσσέας Ελύτης
Γιάννης Ρίτσος
Συγγραφέας: Κατερίνα Τζαβάρα
Εικονογράφηση: Δημήτης Ρίζος
Οι δραστηριότητες ανήκουν στη νηπιαγωγό Κατερίνα Γούναρη
Προλογίζει ο κ. Ανδρέας Καρακίτσιος-Καθηγητής Τ.Ε.Π.Α.Ε. Α.Π.Θ.
Εκδόσεις: ΔΙΑΠΛΟΥΣ

Πρόκειται για δύο ενδιαφέροντα βιβλία από τη σειρά «μαγικές διαδρομές» των εκδόσεων Διάπλους. Η συγγραφέας Κατερίνα Τζαβάρα προσεγγίζει τους δυο αξιόλογους ποιητές μας, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιάννη Ρίτσο, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Μέσα από τις εικόνες και τα βιογραφικά των δύο πολύ σπουδαίων Ελλήνων ποιητών γνωρίζουμε το έργο τους και πώς το εμπνεύστηκαν.
Σε κάθε ενότητα υπάρχουν πολύ πρακτικές ιδέες και προτάσεις για τον εκπαιδευτικό για να εμπλουτίσει τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών στο σχολείο. Επίσης δίνονται ιδέες και μέσα από τα άλλα διδακτικά αντικείμενα (Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Λογοτεχνία, Εικαστικά, Δραματική Τέχνη) να ανακαλύψουν οι μαθητές μας, να εκφραστούν και  να δημιουργήσουν με διάφορα σχέδια εργασίας. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με μουσικές, εικαστικά έργα, διαδικτυακές πηγές και βιβλία σχετικά με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιάννη Ρίτσο αντίστοιχα.
Σίγουρα τα βιβλία αυτά μας δίνουν υλικό και μας βοηθάνε, εμάς του εκπαιδευτικούς, να ανοίξουμε δρόμους για τους μαθητές μας να απολαύσουν τη μαγεία της ποίησης, αλλά και να καλλιεργήσουν την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά τους.
Αν θέλουμε να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουν οι μαθητές μας την ποίηση και να έρθουν κοντά στις τέχνες γνωρίζοντας μεγάλους ποιητές,  μουσικούς και  ζωγράφους, τότε τα βιβλία της σειράς αυτής είναι τα πιο κατάλληλα για να το πετύχουμε.
Τα συνιστώ ανεπιφύλακτά για τις μεγάλες τάξεις του δημοτικού σχολείου για φιλαναγνωστικές δραστηριότητες καθώς και για την κατάκτηση δεξιοτήτων στη δημιουργική γραφή.
Ας ομορφύνουμε την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία βάζοντας τη μαγεία της ποίησης στην τάξη μας και ας απολαύσουμε μαζί με τους μαθητές μας…μαγικές διαδρομές στην Τέχνη.

Ελισάβετ Τάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου